Sverige är ett land med många alternativ om du vill uppleva nordisk natur. Den nordiska klimatet är i sig en hel del att ta in. I de norra delarna kan du njuta av barrskogens lugn och kalla temperaturer under vinterhalvåret. I de södra delarna kan du uppleva lövskog och raukar på Gotland. Om du reser med barn kan du besöka nöjesparker och äventyrshus såsom Astrid Lindgrens värld, Universeum, Gröna Lund och Skansen.

Nöjesparker och aktiviteter

Sverige har ett stort utbud av djurparker som passar vuxna som små. Kolmården, Skansen och Nordens ark är kända djurparker där du har möjligheten att se allt från nordens vilddjur till savannens rovdjur. En del parker har även tropikarium där det finns ormar, apor och fiskar. Har du tur får du även se en och annan krokodil.

Du kanske söker lite mer fart än att kolla på djur? Då finns det aktiviteter som involverar en och annan åkattraktion. Gröna Lund och Liseberg är kända nöjesparker som ger dig fart och fläkt med berg-och-dalbanor, fritt fall och andra nervkittlande attraktioner.

Vinter i Sverige

Nöjes- och djurparker är oftast aktiviteter som passar bäst på sommaren. Övriga året finns det möjlighet till att uppleva exempelvis den norrländska vintern. I Sverige blir det väldigt kallt på vinterhalvåret och rör du dig uppåt i landet är det oftast snö från november och den smälter bort tidigast i mars. Detta öppnar upp för exempelvis skidåkning och åker du väldigt långt upp i landet, som till exempel Abisko, kan du få uppleva norrsken.

I Sverige har vi många skidkomplex med fina skidbackar. Den Sverige är mest känd för är Åre men Romme, Sälen, Vemdalen och Idre ligger närmare Stockholm, vilket gör att många åker dit över sportlov och kanske möjligtvis påsklovet om snön fortfarande ligger kvar. De större skidanläggningarna har ofta skidskolor ifall du aldrig åkt innan men vill lära dig. Om du bor i Stockholm och vill åka skidor närmre hemma kan du alltid ta dig till Flottsbro eller Hammarbybacken.

Hotell

Turistboende i Sverige är prisvärt om vi ser till övriga länder i Europa och hotellen i Sverige brukar ha relativt hög standard. Självklart kan detta variera beroende på vart du väljer att bo och det kan vara bra att kolla vad som ingår när du bokar. Kända hotellkedjor i Sverige är Scandic, Clarion och Nordic Choice, men det kanske inte alltid är hotellkedjor i stadskärnan som lockar. Om du vill ta en romantisk weekend eller bara en helg borta från stadsbruset finns det några guldkorn listade nedan.

  • Åmål Stadshotell
  • Häringe Slott
  • Varberg Stadshotell
  • The Winery Hotel
  • Loka Brunn
  • Yasuragi

Vill du göra hotellnatten till en upplevelse kan du åka till Jukkasjärvi och ta in på ishotellet. Det är ett hotell som byggs upp varje år. Hela hotellet är skapat av is och de kalla temperaturerna på vinterhalvåret är det som gör detta koncept möjligt. Förutom att du kommer sova på en bädd gjord av is och täckt med fällar finns det en vacker utställning av snö och is att se på hotellet.