Var kommun för sig arbetar med att ha en hållbar utveckling och varje kommun vill också skapa rutiner för en mer hållbar vardag, som till exempel återvinning. Även om kommunen gör sitt för att underlätta för oss när det kommer till en hållbar livsstil måste vi som privatpersoner även göra vårt.

Uppmärksamma nedskräpningen

Nedskräpning är ett problem som finns världen om. Skräpet finns längs vägen, i parker, på tomten och i havet. Skräpet tar lång tid för naturen att bryta ner och plast går i stort sett inte att bryta ner alls. För djuren i vår natur kan skräpet vara livsfarligt.

HSR, Håll Sverige Rent, är en förening som uppmärksammar nedskräpningen och uppmanar oss att hjälpa till att rensa naturen från allt detta skräp som vi människor har slängt. HSR stöttar kommuner med verktyg som hjälper dem till ett mer hållbart arbetssätt och till en skräpfri kommun. HSR utbildar även ungdomar i hållbarhetsfrågor och det gör att den yngre generationen tänker mer hållbart under sin uppväxt och sedan som vuxna.

Att tänka på

Enligt Statistiska Central Byrån slänger varje person 441 kilo sopor per år, vilket motsvarar 4,4 miljoner ton sopor per år i Sverige. Vi kan minska detta genom att återvinna mer av det vi idag slänger som sopor. I de flesta kommuner finns det idag miljöhus där du kan sortera plast, glas, metall och andra material. Det är viktigt att ta tillvara på de möjligheter som finns att återvinna för att spara så mycket på vår natur som möjligt.

För att minska mängden avfall per person krävs det att vi gör ändringar i dagliga vanor. Nedan har vi listat några tips som gör stor positiv inverkan på vår miljö och det kommer kännas bra i själen.

  • Undvik att köpa nya plastpåsar varje gång du handlar. Ha istället med dig en tygkasse som du kan bära varor i. Nu finns det även återanvändbara påsar till frukt och grönsaker för att undvika fläckar.
  • Köp saker som håller längre. Kläder och textil behöver inte heller slängas utan detta kan skänkas bort eller återvinnas i klädbutiker.
  • Försök att plastbanta. Diskborstar går att köpa i trä, matlådor i plast går att byta ut till matlådor i glas. Använd gärna inte engångsartiklar.
  • Handla en gång i veckan och ta vara på alla matvaror du handlar. Ofta kan man göra en maträtt eller två på saker du har hemma även fast det känns som att kylskåpet är tomt.