Allt fler företag satsar på digitalisering, det är sedan gammalt men något som är nytt är att allt fler företag satsar på robotar och automation. Så frågan är huruvida dessa kommer att ta över jobben?

Allt fler företag satsar på smarta lösningar för industriell automation vilket gör att produktionen effektiviseras och företagen går med bättre vinst. Men något som oroar många är om robotar och automatiska processer kommer att ta över jobben. Så är det inte. Men visst finns det jobb som försvinner när jobben tas över av robotar, men desto fler jobb skapas samtidigt. Enligt uträkningar kan det nämligen bli att 75 miljoner jobb försvinner på grund av tekniker såsom automatiserad mjukvara, artificiell intelligens och robotisering, men med det sagt så kommer dessa även ha skapat 133 miljoner nya roller på jobben. Därför behöver man inte se automation som något negativt, snarare tvärt om.

Många satsar på AI

Även om vissa jobb kan komma att tas över av robotar så är det ännu inte läge att känna oro, än är detta något som kommer ske ett par år bort. Men det man som anställd bör ställa in sig på är att ens roll på jobbet kan komma att ändras och att man i samma veva kan behöva omskola sig. Så för den med öppet sinne ska expansionen av automation och AI inte vara något som oroar. Speciellt som planen är att Sverige ska bli ledande av expansionen, vilket bland annat Sveriges television skriver om. Enligt tidningen växer nu landets storsatsning ännu mer med planen att Sverige just ska bli ledande inom AI vilket gjort att det Wallenbergfinansierade programmet WASP skapats i detta syfte och är vad som finansierar satsningen.

Dock ska läggas på minnet att automation och AI inte är symonymnt utan att det förstnämnde främst syftar till att skapa automatiska processer som styrs av människan till exempel inom industrin och dess maskiner medan AI är mer digitalt och en en egen tänkande teknik.