En skilsmässa är ofta inte enkel att gå igenom rent känslomässigt. Men även det praktiska och det ekonomiska kan få sig en rejäl törn. Här reder vi ut vad du kan tänka på för att snabbt komma på fötter igen.

Det absolut första du ska göra när en skilsmässa ligger för dörren är att kontakta en bra advokat. De hjälper dig ven med det andra så att du inte blir grundlurad på er bodelning med mera. Legio Advokatbyrå kan ta hand om alla moment och företräda dig när du separerar från din partner.

par har konfliktHar du råd att skilja dig?

Även i det moderna Sverige är det fortfarande vanligt att kvinnor avstår från att skilja sig bara för att de faktiskt inte har råd. De kanske har gått ned till att jobba halvtid och är beroende av makens lön för att leva gott. Men det är samtidigt viktigt att ta upp ämnet med sin partner.

Så länge man är gifta har man gemensamt ansvar för varandra. Man kan inte bara sticka och säga att ”nu får du lösa det här”, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

Var alltid smart – även när du är kär och galen. Se till att ha ett eget sparande och ett arbete som du har chans att gå upp i heltid med om du mot all förmodan skulle skilja dig. Om du emellertid står inför fullbordat faktum att skilsmässan inte är långt borta och du har en liten lön eller äger mindre av era tillgångar, så ska du dels se över det juridiska för att ta reda på vad du faktiskt har rätt till. Kolla även upp om du eventuellt kan få ett förskott på arv från föräldrar eller släktingar.

Om du och din partner är mogna nog att gå igenom det ekonomiska som vuxna kan du skatta dig lycklig, men det är inte i alla fall som det går. Våga ta för dig redan i en lycklig relation och se till att du har laglig rätt på vissa egendomar och tillgångar med ett avtal.