För många kommer det en tid i livet då det känns som att det är dags att investera i en ny bostad. Kanske en fräsch bostadsrätt i stan, eller ett vackert gammalt hus på landet. Men för de som är egenföretagare med varierande inkomst har det varit svårt. Många banker har vägrat ge lån till bostad när den som söker är egenföretagare.

egenföretagare lånMen det kan gå att ta bolån som egenföretagare utan att vara fast anställd. Det går också att själv påverka möjligheten att få bolån. Även om en företagare alltid ser framåt, på de potentiella vinsterna så är det inte så som banken resonerar.

Maximera möjligheten att ta bolån

Bankerna tittar inte på potentiella vinster i ett företag. De vill vara säkra på att låntagaren kan betala tillbaka sitt lån, inklusive amortering och räntor. Därför är det bättre att kunna visa dem att företaget har haft en god avkastning hittills, gärna under en lång tid tillbaka.

För att kunna övertyga banken om detta är det bra att kunna visa bokslut för företaget sedan några år tillbaka. Att ta ut en bra månadslön under några år visar också för banken att lönsamheten i företaget är tillfredsställande.

Följande dokument är bra att visa upp för banken :

  • Årsredovisningar och bokslut sedan flera år tillbaka
  • Inkomstförsäkring eller annan typ av säkerhet
  • Dokument som visar företagets inkomster
  • Dokument som visar eventuella andra resurser, som sparande i aktier eller fonder

Visa att företaget klarar en konkurs

Den som driver företag vet att marknaden snabbt kan förändras. En stark nedgång i konjunkturenkonkurrerande företag, eller andra oförutsebara händelser kan leda till att företagets vinst går ner, eller till och med resultera i konkurs. Det är därför klokt att visa för banken att du klarar av att betala dina lån även om företaget skulle sluta existera. En tidigare karriär som anställd, goda kontakter eller en aktuell utbildning kan göra att du snabbt får arbete efter att företaget har likviderats. Ta med information kring detta till banken, så kan det utgöra en grund för att banken är mer välvilligt inställd till att ge dig ett bolån, även som egenföretagare.