Elsparkcykeln har sedan en tid varit en kär medlem i Stockholmsområdet. Många är de sparkcyklar som hyrts av folk som velat ta sig från ena stället till det andra. Detta har blivit lite av ett problem och efter noga övervägande har Stockholms kommun nu valt att forsla bort e del av cyklarna. Det är därför hög tid för dig som gillar de små elscootrarna att köpa din egen.

Anledningen till att ett problem har uppstått med elsparkcyklarna i Stockholmsområdet är att folk har slängt dem eller parkerat dem hur som helst när de har hyrt dem och tagit en tur med dem. Detta har blivit lite av en trafikfara och ett hinder för övriga trafikanter, inte minst vid snökaos och snötäcken. Det kan också bli ett problem för dig som verkligen är skötsam och behöver en elsparkcykel på stört för att ta dig någonstans. Ett tips är istället att köpa en egen elsparkcykel för vuxna och ta med den hem och parkera på en privat plats.

styre på elsparkcykelDe nya reglerna i Stockholm

Stockholms kommun har nu tröttnat på att vara tvungen att forsla bort felparkerade elsparkcyklar utan någon ersättning. Detta har gjort att man nu infört en avgift för uthyrningsföretagen som Lime och Voi som nu får böta en liten avgift genom att betala för att lösa ut cykeln på ett visst ställe. Et är alltså till uthyrningsföretagen man vänder sig och inte till personerna som åkt på sparkcykeln.

Reglerna avser endast de elsparkcyklar som ställt sig på tvären så att säga, och som utgör ett hinder för andra förbipasserande. Vilken cykel som helst får alltså inte forslas bort eftersom Stockholms kommun är tydliga med att man inte vill ta bort möjligheten för folk att hyra en elsparkcykel. Denna regel är lite motsägelsefull och svår att klubba igenom då varje bortforslat fordon faktiskt måste ha ett juridiskt beslut i ryggen. Uthyrningsföretagen kan således bestrida hanteringen av dem, vilket kan bli ord mot ord.

Med andra ord – det kan vara en bra idé att köpa din egen så snart som möjligt så slipper du konsekvenserna av brist på elsparkcyklar. Anledningarna att äga en egen är många, bland annat:

 

  • Du har alltid tillgång
  • Du vet om den är trasig eller inte
  • Du tar dig alltid dit du vill och när du vill på kort tid
  • Den kan tas med på bussen eller i bilen