Du kanske ska flytta till Sverige eller flytta inrikes? Du kanske bara vill veta mer om Sverige? Då har du kommit rätt. På kommunranking.se tar vi upp allt från kommuners uppgifter och hållbarhetsfrågor till husfix och vad det finns att göra för nöjes skull i vårt avlånga land.

Att flytta inrikes

Att ta sitt pick och pack och flytta till en annan kommun kan vara spännande men också läskigt. Som student vill du veta att det finns ett bra utbud av det sociala möjligheter och har du barn vill du se till att dem växer upp i ett bra och stabilt område.

I Sverige har vi 290 kommuner som hjälper oss med den samhällsservice vi behöver i våra områden. Viktiga frågor vi har när vi ska flytta från en kommun till en annan kan vara hur denna samhällsservice sköts, vad det finns för förskolor eller hur trygg en kommun är. Är du nyfiken på att veta mer kan du alltid gå in på respektive kommuns hemsida och läsa mer.

Hur folktätt är Sverige egentligen?

Hade du någon aning om att Sveriges största kommun är Kiruna till yta, men om vi ser till antalet personer som bor där så ligger Kiruna på 178e plats. I Kiruna bor det ca 23 000 människor på en yta av 20 551 kvadratkilometer. Det innebär att det kan bo en person per 890 000 kvadratmeter vilket motsvarar nästan 125 fotbollsplaner.

Den folktätaste kommunen i Sverige är Sundbyberg som ligger i Stockholms län. I Sundbyberg bor det ca 50 500 människor på en landyta av 8,69 kvadratkilometer. Det motsvarar att en person bor på varje 172 kvadratmeter.

För att bryta av lite mer stora kommuner kan vi även berätta att Sveriges minsta kommun till antalet invånare är Bjurholm. Där bor det endast ca 2 500 människor.

Villaägare i Sverige

Det är mycket att tänka på när du köper en bostad, speciellt vid ett husköp. När du bestämt dig för att köpa ett boende måste du ansöka om ett lånelöfte. När du väl hittat det boendet du vill köpa är det bra att veta hur mycket du kan buda. När du skaffar ett lånelöfte är det bra att jämföra räntor, detta påverkar din månadskostnad i framtiden.

Att hitta rätt hus som känns bra kan ta tid, därför är det bara att börja gå på visning efter visning. Var inte rädd att ställa många frågor till mäklaren eller eventuellt även till framtida grannar. Vad som avgör att det känns rätt eller inte är helt upp till dig. Nyrenoverat eller renoveringsobjekt? Det kan vara bekväm att ha ett nyrenoverat hem för att slippa rodda i massor av beslut. Renoveringsobjekt kan ta mycket tid men då får du hemmet precis som du vill ha det. Glöm bara inte att ansöka om bygglov ifall det skulle behövas.

Det som är extra viktigt när du kollar på boende är att du som köpare har undersökningsplikt. Det innebär att det är upp till dig att kontrollera att huset inte har några brister innan du köper det. Denna undersökning kan göras av en besiktningsman. Ofta har säljaren gjort en besiktning som du kan få kontrollera men det kan även vara bra att låta en egen besiktningsman göra en undersökning för att vara på den säkra sidan.